azaz almaszirup.
Nyáron jártunk Hollandiában, ahol a szállodában a reggelinél lehetett a kis egyesével csomagolt dzsemek, mézek mellett "appelstroop" feliratú valamit is találni. Győzött a kíváncsiságom, elvettem egyik reggel egy ilyet, és nagyon érdekes, fekete, sűrű méz állagú, kicsit füstös szilvalekvár ízű valami volt benne, amit nem értettem, mert sejtettem hogy valami almás dolog lehet, de akkor még azt hittem hogy biztos csak márkanév az appelstroop.
Múlt héten került a kezembe a szép magyar szokás szerint tanulmányozni eltett mini appelstroop, rákerestem a neten, de mindenféle ellentmondásos recept akadt csak a kezembe, úgyhogy végül egy Hollandia-szakértő barátnőmet kérdeztem a dologról, aki ezt a videót ajánlotta. Szóval almából készül. Sőt eredetileg sima almából, de mivel kapni itthon a szűretlen nagy-dobozos leveket is, ezzel könnyebben boldogultam.
Hozzávalók:
3l szűretlen, préselt 100%-os almalé
40-45dkg barnacukor (minél barnább, melaszosabb, annál jobb. persze ne a színezéktől legyen barna)
negyed teáskanál őrölt fahéj
.
Igazából rém egyszerű: egy nagy lábasba beleöntöm az összes almalevet, alágyújtok, hozzáadom a barnacukrot és a fahéjat, és kevergetem amíg a cukor el nem olvad. Ekkor már magára lehet hagyni kis lángon, főni. Negyedére kell besűrűsíteni, ami nekem kb két és fél óra volt. Egy evőpálcikát használtam mérőreszköznek, azon jelöltem be az eredeti lé-szintet.
A végén egy majdnem fekete, sűrűbb szirupot kapunk, de vigyázat, a lábasban lévő adagból a vége felé tegyünk kistányérra egy-egy kiskanállal és tegyük be a hűtőbe megnézni a viszkozitását, mert csalóka!: forrón teljesen folyékony, de hűtve már méz-szerű állag a tökéletes.
Nagyon nagyon finom, sötét, füstös-szilvás, almáskaramellás, fűszeres íz. Mehet is kenyérre, mint a lekvár, vagy palacsintára mint a juharszirup. De sajt mellé is kaptam, úgy is ütős.
Az eredeti mennyiségből kb 6dl szirup lett, de ha van az embernek gyümölcsprése, akkor kb 5-6kg almából is tud 3liter levet nyerni, úgy talán jobban megéri. Főleg ha az almafa a kertünkben áll...
Utolsó kommentek