eper... már harmadik hete vadászom, de az idei magyar szabadföldi eperfelhozatal sajnos siralmas. Harmadszor megyünk szeddmagad földre, először már zártak, aztán nem volt elég, most meg másfél kilót sikerült ma reggel szedni csak, bezzeg tavaly!
Idén 1: rettenet volt az időjárás: hideg és száraz, 2: sokkal több ember rohamozza meg a földeket mint tavaly, az epertövek se bírják. Még a félig éretteket is leszedik.
Úgyhogy kénytelen voltam piacra menni és ott venni két ládával. (Talán mondanom se kell hogy a piacozás is két részletben történt, mert az első alkalommal a hat kiló tartalmú ládából 1,5kg(!!!) lett csak felhasználható... no comment)
Aztán ma addig jártam a piacot, amíg olyan epret nem találtam, ami a láda alján is gurulós, illatos, zamatos... Ebből lett mindenféle finomság. Kezdjük is rögtön a thai citromfüves eperlekvárral:
Véletlen egybeesés volt hogy pont a thai citromfű, de amikor a Culinarisban a kezembe akadt a múltkor és megszagoltam, rögtön tudtam hogy passzolni fognak. Egy lassú, soknapos de cukortakarékos lekvár.
Hozzávalók:
2kg eper
60dkg cukor
2 szál thai citromfű
1 citrom leve és reszelt héja
1 zacskó 3:1 dzsemfix
Az epret mosom, csumázom és negyedelem, majd egy tálba teszem és ráöntöm a cukrot. Óvatosan átkeverem és egy folpackkal letakarom közvetlenül az eper tetejét. 1 napot áll.
Másnap a két thai citromfű külső héját lehántom, végeit levágom, majd úgy bevágom hosszanti irányba, hogy a végén a "torzsa" rész összetartsa azért. A citromot citruscsíkozóval lehámozom (vagy uborkahámozóval hámozom és nagyon vékony csíkokra vágom), majd a levét kipréselem. A cukros epret lábasba öntöm át és beleteszem a két citromfüvet meg a citromlevet és a héjakat is és először csak lassú tűzön kevergetem óvatosan. A cukor le ne égjen, de az eprek ne törjenek túlságosan.
Amikor fő, még 15 percig hagyom főni, majd elzárom és egy éjszakára ezt is hagyom állni.
Másnap amikor még hideg, belekeverünk egy zacskó dzsemfixet a szobahőmérsékletű lekvárunkba és felforraljuk. 5 percig forr, majd elzárjuk a lángot, kiszedjük a citromfüveket és sterilizált üvegekbe töltjük. Dunsztoljuk.
A dzsemfix nélkül több cukor kellett volna bele és tovább kellett volna főzni. Ez az egy zacskó épp hogy csak egy kis tartást ad a lekvárnak, semmi több.
Íze? Hát mit mondjak? Eperrel tévedni? lehetetlen...
Utolsó kommentek