A másik rebarbarás recept is a TheLaundry-ról jön: Gloria egy isteni rebarbara ketchupot készített, ami igazából egy pürésített rebarbara chutney. Egész egyszerűen túl jól hangzott: rebarbara, hagyma, mazsola, gyömbér és sok-sok fűszer?? Azonnal próbára kellett tennem, nem csalódtam.
Hozzávalók:
1kg összevágott rebarbara
300g hagyma, aprítva
325g cukor
1ek só
-----------------------------
600ml fehérborecet (én fele vörösborecetet használtam)
80ml balzsamecet
300g mazsola (érdemes jobb minőségű, nagyszeműt venni) ha van szármaradványok, csippentsük le
4 nagy gerezd fokhagyma
kb 30gr hámozott, friss gyömbérgyökér
-----------------------------
2tk mustármag
1tk szegfűbors
1tk koriandermag
2 kis szárított chilipaprika
1/4tk őrölt fahéj
1/4tk őrölt szegfűszeg (vagy egy pár szem egész)
------------------------------
1ek méz
A rebarbara szárakat alaposan megmossuk, nem kell hámozni, csak a két végéről levágni az esetleges nem kellő részeket, majd felkarikázzuk. Lábasba tesszük és hozzáadjuk az aprított hagymát és a sót. A fokhagymát, gyömbért, mazsolát és az ecetet turmixgépbe tesszük és eleinte csak pulzáltatjuk, majd krémesre pürésítjük.
Az eredeti recept szerint a fűszereket mozsárban aprítjuk, nos ez nálam nem jött össze, csak pattogott az összes kerek mag messzire, úgyhogy ment minden a kávédarálóba és két másodperc múlva ott illatozott a finom, egzotikus fűszerkeverék.
Az ecetes mazsolát és az őrölt fűszereket is beletesszük a rebarbara mellé a lábasba.
Lassan felforraljuk és addig főzzük amíg megpuhul a rebarbara, üvegesedik a hagyma és az egész kezd besűrűsödni. Botmixerrel nagyon alaposan átpürésítjük, hozzáadjuk a mézet, tovább keverjük, és forraljuk amíg paradicsom-ketchup állagú nem lesz. Ez viszonylag hamar bekövetkezett nálam.
Sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztba tesszük.
Elvileg három hét múlva érnek össze az ízek, de már frissen is nagyon finom, bár még az ecet dominál.
Aznap debütált is egy steak vacsorán, mindenki nagy megelégedésére.
Utolsó kommentek