egy elronthatatlan és pofonegyszerű recept jön!
Hozzávalók:
sok befőttesüveg
meggy
kevés cukor
vaníliarúd
konyak (St.Rémy Authentic VSOP)
A meggyet alaposan megmossuk, nem magozzuk, csak átválogatjuk hogy csak a legszebb szemek maradjanak benne. Nekem most a kedvencem az "érdi bőtermő" fajta, nagy, húsos és kevésbé savas.
Üvegeket sterilizáljuk majd belevagdosunk az üveg aljába a vaníliarúdból. A 7,2dl-s üvegbe én egy fél rúd vaníliát tettem, a 2,8dl-s üvegekbe 1-2 centi.
Aztán meggyel elkezdjük megpakolni. Nem csak beleöntjük, hanem tetris szerűen körbe-körbe pakoljuk és minél szorosabbra. Amikor úgy hiszzük hogy már több nem fér bele, akkor még biztos benyomható egy kisebb szem...
Amikor kész van és tele az üveg, az üveg méretétől és ízlésünktől függően teszünk az üvegekbe cukrot. Én tavaly a 7,2dl-s üvegekre egy nagykanál, a mostani 2,8 decisekre egy kis teáskanál cukrot tettem, csak úgy rászórni mindegyik üvegben a belepakolt meggyre.
Majd fogjuk a legalább közép kategóriás konyakot és feltöltögetjük az üvegeket perem aljáig. Közben érdemes a kiemelkedő szemeket lenyomva tartani, hogy a lezárt állapot űrtartalmát szimuláljuk. (magyarul hogy ha csurig töltjük és még ki is lóg egy-két szem, akkor ha a tetőt rá akarnánk csavarni, körbe körbe csorogni fog a konyak a konyhapultra!)
...és ennyi! ...komolyan!
illetve nem, mert most jön az a rész hogy az üvegeket egy tálcára pakoljuk és sötét kamrába tesszük három hónapra hogy összeérjen. Tálca azért fontos, mert a legnagyobb odafigyelés ellenére is akad olyan üveg amiből esetleg elkezd szivárogni, és ne csöpögjön szerteszét.
A türelmetlenek már egy hónap múlva is rájárhatnak, de garantáltan jobb lesz, minél több időt töltenek szoros házasságban. A meggy ropogós marad, az alkohol átjárja, a lé meg ...mmmm... egy komplett desszert! sőt, nasi! nyáron hűtőbe kell tenni egy üveggel és onnan csak úgy jártában-keltében kikanalaz egy-egy szemet.
Utolsó kommentek