őrizgetem már egy ideje az édesgyökeret hogy majd valamiben felhasználom, de csak most a ribizlinél éreztem hogy most jött el az ideje...
Ismét lehetőségünk volt Lobóékhoz kimenni és a roskadozó ribizlibokroknál szabad kezet kaptam. Vittem egy kis sámlit és letáboroztam egy nagy ládával és csak szedtem-szedtem... öt kiló lett egyetlen bokorról.
Hozzávalók:
2kg + 1kg ribizli
60dkg + 30dkg cukor
1-2 szál édesgyökér
1 citrom leve
opcionálisan 1 cs dzsemfix 3:1
Alaposan megmosunk kicsit több (hogy a végén nettó 2kg maradjon) mint 2 kg ribizlit, majd leszedetjük a száráról, vigyázva hogy a kis kocsányok se maradjanak rajta. Egy tálba tesszük, rászórunk 60deka cukrot, beleöntjük a citromlevet, összekeverjük és lefedjük folpackkal közvetlenül a gyümölcs felületén. Egy éjszakára pihentetjük.
Másnap feltesszük lábasba főzni, mellé tesszük az édesgyökeret, forraljuk kb 10 percet és elzárjuk. Az édesgyökér mennyiségét attól függően határozzuk meg hogy mennyire szeretjük a medvecukrot. Lehet srégen szeletelve is beletenni a lekvárba, úgy még több ízt ki tud adni. Forralás után elzárjuk és pihentetjük másnapig.
Harmadnap fogjunk a "maradék" 1 kg ribizlit, alaposan megmossuk és kiválogatjuk az esetleges szemetet belőle (levelek, szárdarabok stb) és úgy ahogy van, szárastól feltesszük főni a 30 deka cukorral. Mikor szétfőtt - nem sok idő -, egy szűrőbe öntjük ami alá egy másik tálat/lábast teszünk és átpasszírozzuk. Így kapunk egy adag ribizlilevet.
Fogjuk az előző napi forralt lekvárkezdeményt, és ha szeretnénk hogy kicsit szilárdabb lekvár legyen, akkor egy zacskó dzsemfixet belekeverünk, majd utána beleöntjük a ribizlilevet, és így alaposan összekeverve felforraljuk, öt percig forraljuk majd elzárjuk, kivesszük az édesgyökereket majd sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.
Azért ilyen hosszadalmas, mert nem szeretem a teljesen magtalanul, de azért a ribizli nagyon magos magában mégis, így viszont egy kicsit tudunk az arányokon tolni. Persze meg lehet csinálni csak átpasszírozva, vagy csak szemezve is az egészet, de nekem nagyon bejött ez a mag-lé arány.
Az édesgyökér pedig ha így egyben van, csak egy kis plusz ízt ad a lekvárhoz, szinte rá se lehet jönni hogy mi történt vele, nem tolakszik az előtérbe a medvecukor íz, csak harmonikusan belesimul a ribizli savanyúsága és a cukor édessége közé.
Az üvegekért külön köszönet G.A.-nak!
Utolsó kommentek