Klasszikus baracklekvár, egy kis virágos tónussal. Nem, nem lesz molyirtó szaga. A recept alapötletét Limara receptje adta, de mivel volt már készen levendula szörpöm, azt használtam fel hozzá.
Hozzávalók:
nettó 2kg lehetőleg hibátlan sárgabarack
1,2kg cukor
1 citrom leve (vagy 1tk citromsav)
2-4 evőkanál levendulaszirup
Dédim receptje annak idején még annyi volt hogy ahány kiló barack, annyi cukor, és addig főzni amíg el nem fővi a habját. Ezt aktualizáltam kissé.
A barackokat kiválogatjuk, megmossuk kimagozzuk és 2 kg-t kimérünk. Negyedelem és egy tálba teszem, majd leszórom a 1,2kg cukorral és egy estére félretesszem pihentetni.
Másnap feltesszük lábasba, alágyújtunk kis lángon amíg a cukor el nem olvad, kevergetjük. Beleöntjük a citromlevet, majd nagyobbra tekerjük a lángot és felforraljuk. Habzani kezd, majd lassan elfővi a habját, de folyamatosan érdemes újra és újra megkeverni, mert a barack nagyon hajlamos leégni! Mikor elfőtte a habját, botturmixszal leturmixolom hogy ne legyenek nagy barack szigetek. Kissé visszaveszek a hőfokból és még főzöm úgy 20 percet folyamatos kevergetés mellett hogy kissé besűrűsödjön. Nem sokáig, mert elveszti az élénk narancssárga színét.
A végén beleteszek kilónként egy-egy evőkanál levendulaszirupot. Utolsót rottyan, majd átkeverem és sterilizált üvegekbe töltöm és dunsztolom.
A receptben írt mennyiségből 1,96l, azaz majdnem két liternyi lekvár lett. (mostantól ha tudom, ide írom a végső mennyiségeket is)
Ettől a kis sziruptól nem lesz még levendulás, csak egy olyan fantasztikus pluszt ad, amitől kiteljesedik a barack íze. Ha erőteljesebbet szeretnénk, tegyünk bele még, akár kilónként három kanállal is.
Utolsó kommentek