Három héttel ezelőtt, közvetlenül az utazásunk előtt kaptam egy adag málnát, akkor nem tudtam feldolgozni, úgyhogy ment a fagyasztóba, onnan vettem elő most amikor a hétvégén szedtünk TT-n egy láda őszibarackot, mert úgy éreztem hogy ez jó párosítás lesz.
Hozzávalók
2,5kg málna
1,5kg őszibarack (hámozva, mag nélkül)
1+1 citrom leve
70+40dkg cukor
opcionális: dzsemfix 3:1
Elkészítése két napos, gyakorlatilag két lekvárt főzünk, ugyanis különböző ideig kell főzni őket. Első nap barack előkészítése és főzése, illetve málna előkészítés. Másnap a két lekvár főzése majd egyesítése.
(Ha fagyasztott a málna akkor kivesszük, tábla öntjük és szobahőmérsékleten hagyjuk kissé felolvadni amíg az őszibarackokkal foglalatoskodunk)
Az őszibarackokat meghámozzuk: egy lábasba vizet teszünk fel forrni, majd ha forr, beletesszük az őszibarackot és egy percig hagyjuk "főni". Ekkor szűrőkanállal kiszedjük, pár percet várunk hogy hűljön, majd lehúzzuk a héját. Felezzük, magját kiszedjük és tovább negyedeljük. Az így előkészített barackból kimérünk másfél kilót, majd lábasba tesszük a citromlével és a cukorral, jól megkeverjük és felforraljuk, eleinte lassan amíg a cukor fel nem olvad, utána lehet nagyobb lángon is. Forralni kell hogy veszítsen a nagyon magas nedvességtartalmából. Le is lehet turmixolni botturmixszal, így homogén lekvárunk lesz. Forraljuk úgy fél órát, majd elzárjuk és fedő nélkül pihenni hagyjuk egy éjszakán keresztül. Persze amikor már kihűlt, mehet rá fedő. (Vagy rögtön egy fröccsenésgátló is megteszi takarásnak, az a vízpárát kiengedi de más nem tud a lekvárunkba belejutni.)
Közben a málnára cukrot öntünk rá és letakarjuk közvetlenül a gyümölcs felületén folpackkal. Hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Másnap egy üres lábasba tesszük a málnát, hozzáadjuk a citromlevet és feltesszük főni. Eleinte kislángon amíg a cukor fel nem oldódik, majd nagyobb lángon főzzük kb negyed órát.
A félig kész őszibarackba belekeverünk két zacskó dzsemfixszet (vagy addig főzzük amíg kellő sűrűségű nem lesz). Elkeverjük majd feltesszük főni. Amikor zubog, akkor beleöntjük a málnalekvárunkat is és készre főzzük, azaz még legalább 5-10 percig főzzük nagy lángon.
Sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.
Fantasztikus ez a házasítás. A málna nagyon üde, friss, karakteres, már-már harsány, az őszibarack meg egy gyönyörű háttér kiemelni ezt és megszelidíteni. A nyár eddigi legjobb lekvárja.
Utolsó kommentek