ismét Tüzes Tádé, ismét szüret. Ezúttal ringló volt több menetben, mert épp akkor jött a felhőszakadás (több menetben), úgyhogy hol a sátorponyva alatt álltam, hol a fáról szedtem a ringlót, és csurgott a nyakamba a víz. De aztán kisütött a lemenő nap és giccses aranyló fénybe vonta az egész kertet... Gondolom kárpótlásként. Mindenesetre lett egy ládával, zamatos, kerek ringló.
Hozzávalók:
2kg ringló
40dkg cukor
1 citrom reszelt héja és leve
1tk mézeskalács fűszerkeverék
Ha szerencsénk van, a ringló magvaváló, ekkor csak megmossuk, hibásakat kiválogatjuk, felezzük és magjait kidobjuk. Lábasba tesszük és hozzáadjuk a cukrot. Természetesen itt is érvényes hogy ha édes nagyon a gyümölcs, akkor csökkentjük a cukor mennyiségét és fordítva. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a levét és az 1tk mézeskalács fűszerkeveréket. A fűszerezés is ugyanúgy saját ízléshez igazítható persze.
Eleinte kis lángon főzzük, majd nagy lángra tekerünk és kívánt sűrűségűre főzzük. Vigyázzunk hogy ne égjen le, illetve magunkra is: ez a lekvár is hajlamos "köpködni".
Ha kész, sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.
Illetve sütünk hozzá valami jó kis csokis sütit és befaljuk az egészet.
Utolsó kommentek