...ami mint írtam, nem az ami, de nekem ez marad már a neve. Tömegével érik már egy ideje, sikerült is hipp-hopp 7,5 kilót szedni. Iszonyú szapora gyümölcs, szedni is élvezet, olyan nagy csomókban csüng a fán.
Hozzávalók:
2kg mirabelle
0,6-1kg cukor
1 csomag 3:1 dzsemfix
A cukor mennyisége nagyon függ a mirabelle érettségi fokától, mindenesetre nagyon savanyú a többi gyümölcshöz képest, úgyhogy sok cukrot igényel.
Az alaposan megmosott és kiválogatott mirabelle-t lábasba tesszük és lassú tűzön melegíteni kezdjük. Elég hamar elkezd főni az alján lévő sor, és levet ereszt, úgyhogy sűrűn kevergessük hogy mindegyik szem kapjon a hőből. Aztán egy idő után önállóvá válik a folyamat, mert már elég sok lé lesz az alján. Főzzük addig amíg az összes gyümölcshús lefő a magokról. Itt lehet azt is választani amit én tavaly csináltam, hogy kihalásszuk a magokat egyesével, vagy mint amit idén csináltam:
Egy lábas fölé szitát tettem, abba több kis részletben átpasszíroztam a kapott magos pürét. Sajnos nem túl haladós munka mert a rost nagy része is fennakad a szitán meg a héja, így eltömődik. (...és pont ezért kell bele a dzsemfix is. Ha nem szűrjük ki, akkor nem kell bele!)
A kapott lébe belekeverjük a cukrot és egy éjszakát állni hagyjuk (hagyjuk kihűlni). Majd másnap belekeverjük a dzsemfixet is és azzal együtt eleinte kislángon, majd nagy lángon felforraljuk. Forraljuk 5 percet, sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.
Olyan ez a lekvár mint a gyerekkorunk savanyúcukrai: egyszerre édes és savanyú. Fantasztikus gyümölcsös-szilvás is, nagyon szeretem.
sütibe is tölthetjük, de ne a legnagyobb melegben próbáljunk krémes sütit készíteni, mert akkor ilyen csálé lesz a végeredmény, haha
Utolsó kommentek