HTML

Eszter Befőz

befozok@gmail.com

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Ezt a recept nagyon érdekes, el fogom készíteni :D Gondolom ,ha szénsavas vízbe töltöm, akkor való... (2019.07.07. 19:24) Kóla szörp
  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • takacsveca93: Ezt a recept nagyon érdekes, el fogom készíteni :D Gondolom ,ha szénsavas vízbe töltöm, akkor való... (2019.07.07. 19:24) Kóla szörp
  • TetováltPók: Most csinálom épp MEGINT! A céklásat jó sűrűn, de a curry-set is elkészítettük már! Mindkettő iste... (2018.05.16. 12:01) savanyított tojás
  • Margó Lehota: Ez jo csak a fenn maradt almaval mit csinalsz? (2018.04.22. 12:02) almapektin step-by-step
  • nana69: Köszönöm az ötletet :) Most tettem be a fagyasztóba a zellert és a petrezselymet :) (2017.10.01. 14:17) petrezselyemzöld és társai télire
  • Prónai István: A körtealakú gyümölcs kínai birs (Pseudocydonia chinensis). (2017.01.28. 08:08) Karinshu

Címkék

1001éjszaka (1) áfonya (2) agar-agar (1) akác (1) akácvirág (1) alapkonyha (1) alkohol (4) állati (2) alma (6) almapektin (5) aratásikörte (1) arónia (1) babér (1) babérlevél (1) balaton (1) balzsamecet (1) barack (1) barnacukor (1) befőtt (7) befőzünk (1) bergamott (1) beszerez (6) birsalma (6) birsalmasajt (2) bodavirág (1) bodza (6) bodzabogyó (1) bodzavirág (1) bor (1) bors (3) borsmenta (1) buek (2) camembert (1) cékla (1) chili (6) chutney (3) citrom (41) citromfalevél (1) citromfű (5) citromhéj (10) citromlé (6) citromsav (5) coffee challenge (1) csakugy (1) család (1) cseresznye (1) csili (1) csillagánizs (2) csipkebogyó (1) csokoládé (3) cukkíni (1) cukorszirup (1) curd (2) curry (1) denusi (1) desszertasztal (1) diabetikus (1) dió (6) duplafenekű lábas (1) dzsem (10) dzsemfix (10) earlgrey (1) ecet (11) édesgyökér (1) eper (10) erdő (1) facebook (1) fagyasztás (2) fahéj (6) fail (2) feketeáfonya (3) feketeberkenye (1) feketebors (1) feketeribizli (2) felhívás (1) fenyőmag (1) fenyőrügy (1) ferber (1) finn (2) fokhagyma (7) füge (4) fűszer (2) gesztenye (1) giveaway (1) gomba (2) gránátalma (2) gyömbér (12) gyömbérpor (1) gyöngyhagyma (1) hagyma (3) halszósz (1) hamis (1) hárs (2) hársvirág (2) hollandia (1) homoktövis (2) horvátország (2) hús (1) hűtő (1) hűtős (2) ibolya (1) ikra (1) interjú (1) japán (1) japánbirs (1) játék (2) jujuba (1) kagyló (1) kakaó (1) kakukkfű (2) kandírozott (2) kapor (2) kapormag (2) karácsony (3) kardamom (9) karfiol (1) karob (2) kávé (1) kaviár (1) keményítő (1) kep (15) kép (3) kérdéses (1) kert (3) keserű (1) ketchup (2) kimchi (1) kimcsi (1) kínai kel (1) kirándulás (4) kökény (2) kókusz (2) kóla (1) kömény (1) konyak (2) könyv (2) korea (1) koreai (1) koriander (1) koriandermag (3) körte (3) kóstolás (1) kovászos (1) krém (3) kumquat (1) kurkuma (2) lazac (2) lekvár (28) levendula (3) leves (1) libamáj (1) libazsír (1) licsi (1) likőr (2) lime (4) málna (7) mandarin (1) mandula (1) mango (3) maracuja (1) marmalade (3) mazsola (3) medvehagyma (1) meggy (8) menta (3) meyer (1) méz (1) mézeskalács (1) mirabelle (2) morog (1) múlt (1) munka (1) mustár (2) mustármag (4) napraforgómag (1) narancs (8) narancshéj (2) narancsvirágvíz (1) nashikörte (1) naspolya (1) natúrbefőtt (2) nespresso (1) nyer (2) nyers (1) olajbogyó (2) oliva (1) olíva (2) olívaolaj (2) orgona (1) ősz (1) őszibarack (3) othello (1) otthon (3) őzláb (2) palacsinta (1) pandan (1) paprika (1) paradicsom (1) parmezán (1) pecorino (1) perilla (1) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) piccalilli (1) pinkgrapefruit (5) pirosáfonya (1) pirosribizli (2) piszke (3) pitypang (1) pomelo (1) por (1) rák (1) rebarbara (10) recept (3) rendelés (1) répa (2) retek (1) ringló (2) rómaikömény (1) rozé (1) rozmaring (3) rózsaszirom (1) rózsavíz (2) rum (3) saját (6) sajt (2) saláta (1) sárgabarack (5) sárgadinnye (1) sárkánygyümölcs (1) sashimi (1) savanyú (10) savanyúság (4) segítsüti (3) seville (1) shiso (1) (4) sonka (1) sörretek (1) sós (3) steak (2) step by step (6) sűrített (1) sütemény (6) sütőtök (1) szecsuáni bors (1) szeder (2) szegfűbors (2) szegfűszeg (8) szerecsendió (3) szilva (3) szirup (5) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (3) szörp (11) szörpfőző (1) szósz (1) szoveg (5) tárkony (1) tartósít (2) tea (1) tej (1) tejsavas (1) tejszín (1) tenger (1) tengerisün (1) tequila (1) terv (2) thaicitromfű (1) tojás (3) tökmag (1) tökmagolaj (1) töpörtyű (1) torma (1) törökmogyoró (1) uborka (5) újhagyma (2) ume (1) umeboshi (1) ünnep (1) upgrade (1) utaz (6) vad (1) vaj (2) vanília (8) vendégposzt (2) vérnarancs (1) verseny (1) virág (1) visszatekintő (1) vizesdunszt (1) vodka (2) vörösáfonya (2) vörösbor (1) vörösborecet (1) xilit (2) xukor (1) xylit (1) zellermag (1) zellerzöld (1) zölddió (1) zöldparadicsom (1) zselé (11) zsófi (1) Címkefelhő

vizes dunszt

2012.08.31. 13:40 Eszter Befőz

a száraz dunszt mellett van még a vizes dunszt is, ezt főképp akkor alkalmazom amikor a tartalmat tulajdonképpen nem akarom főzni már, mint pl az uborkánál. De a natúr befőttek eltevésekor is így kell eljárni (pl meggy: csak friss, magozott meggyel kell megtömni egy befőttes üveget és rácsavarni a tetőt, majd vizes dunszt. ennyi)

Azt figyelembe kell venni hogy a dunsztolás csak a magas savtartalmú ételekhez használható, azaz amik magasabb mint 4,6pH értékűek. Ezért nem lehet/szabad például a következő dolgokat _csak_ dunsztolva eltenni: spárga, bab, cékla, répa, kukorica, gomba, hús, spenót, krumpli, borsó. A paradicsom pont határeset, ott legjobb ha fél literenként 1 evőkanál citromlevet adunk a befőznivalóhoz. (további részletek a poszt végén angolul)

A vizes dunszt kissé eszközigényesebb mint a száraz. Szükségünk lesz a legnagyobb lábasra amit otthon találunk, egy főzőbetétre és egy üvegfogóra.

Főzőbetét: bármi megteszi amit a lábas aljába tudunk tenni hogy az üvegek ne közvetlenül a lábas alján legyenek. A legjobb egy fémrács kis lábakkal, ami megemeli az üveget és a forró víz körbe tudja rendesen áramolni. De olyan legyen ami nem rozsdásodik, de még én se találtam ilyet (ami van, az rozsdásodik, a másik meg nem fér bele a lábasomba) úgyhogy marad az ősmegoldás: egy rongydarab. Aminek még az a pozitívuma hogy kicsit véd az összekoccanástól és a fazékhoz koccanástól is.

Üvegfogó: eddig csak külföldi oldalakon láttam, de szerencsére a teszkó is elkezdte forgalmazni az üvegfogót, ami nélkül nagyon nehéz a forró vízből ki- és berakodást intézni.

A nagy lábasunkat megtöltjük vízzel, sokkal! A lényeg hogy amikor beletesszük az üvegeket, majd ellepje őket, kb 2-5cm-t. Felforraljuk és amikor forr, beletesszük a fogóval az üvegeket és újraforrástól számított 10 percig főzzük, majd kiszedjük egy tiszta konyharuhára és hagyjuk őket szobahőmérsékleten kihűlni. (ez a példa a forró felöntőleves 2,8dl-s savanyú uborkámra vonatkozott pl)

A 10 perc persze több is lehet, hiszen ha nagyobb a befőttes üvegünk űrtartalma, akkor is növelni kell az időt, illetve akkor is ha nem forró az üveg tartalma. Illetve tengerszint feletti magasságtól is függ: 300 méterenként plusz 1 perccel tovább kell főzni.

Mert ugye a befőtt maghőmérsékletének kellene elérnie a legalább 80°C-ot, és ez függ:

-az eredeti hőmérséklettől (lásd forró felöntőlé),

-víz forráspontjától(lásd tengerszint feletti magasság) é

-és az űrtartalomtól (nagyobb mennyiséget lassabban lehet felmelegíteni).

 

Tipp: Érdemes a forralóvízbe 1 deci ecetet önteni hogy ne legyenek vízkövesek az üvegeink miután kiszedtük őket.

 

Víz alatt az uborkák, a főzőbetétnek szánt rongyon:

A letelt idő után kivesszük:

 

itt egy rettenetesen aprólékos, táblázatokkal ellátott vizesdunsztolós leírás angolul.

4 komment

Címkék: step by step tartósít vizesdunszt

A bejegyzés trackback címe:

https://befozok.blog.hu/api/trackback/id/tr104928894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zazálea · http://www.zazalea.blogspot.com 2012.08.31. 13:50:46

tehát te teljesen bedugod vízbe, ha jól értem. és nem elkezded melegíteni, hanem a már forróba teszed az üvegeket? nem repednek szét?

Ismeretlen_185014 2012.08.31. 13:59:13

Igen, teljesen bele, és szokott néha buborékozni is ahogy jön ki a levegő az üvegekből. Forró a felöntőlé amit beleöntöttem és utána azonnal megy a nagyfazékba

pappeci · http://eztettem.blogspot.com 2012.09.01. 14:48:49

zseniális vagy. komolyan.

Ismeretlen_185014 2012.09.01. 15:34:31

köszönöm, lassan foltozgatom, mindig találok valami fontosat amit kihagytam belőle, tiszta Luca széke...