most akkor vallomással tartozom: szeretem a mekis almás pitét, mert olyan perverz hogy kisütik olajban. Lehet utálni ezért, de végül is ez is csak lökést adott hogy elkészítsem ezt a lekvárt, ami egy-egy üveg instant almás pite. ...legalábbis a tölteléke. Még sosem sütöttem almás pitét, formám sem volt, csak egy gyümölcstorta forma, de ilyen apróságokra nem adunk, meg ugye különben sem lehetett érezni az ízén...
Hozzávalók:
~1kg alma (pucolva ennyi)
50dkg cukor
50dkg barnacukor (lehetőleg valami minőségi, pl sötét muscovado. Ha nincs, akkor legyen inkább sima fehér cukor, a színezett barnának árultért felesleges pénzt kiadni)
2tk gyömbérpor
2tk őrölt szerecsendió
1tk fahéj
0,5tk őrölt szegfűszeg
1-2 csomag dzsemfix 3:1
0,5 citrom reszelt héja
2ek citromlé
plusz víz az almakockákhoz, minimum 1l víz és 1tk citromsav, arányosabb több ha több kell
Az almákat meghámozom, majd felkockázom pici kockákra. A legegyszerűbben ez nekem úgy ment hogy a hámozott almát felállítottam a deszkára és oldalról szeletelni kezdtem: 1-2-3 szelet, majd megfordítottam, másik oldalán is: 1-2-3 szelet, majd a két szélét is leszeleteltem. Majd ezeket a szeleteket csíkoztam, és elfordítva kockáztam. Magyarán pepecs meló, szidtam is magam mikor ott álltam az én öt kiló almám felett éjjel 11-kor hogy mégis mennyire is vagyok én normális?!
A kis kockákat citromsavas vízbe (arány: 1l vízbe 1tk citromsav) dobálom hogy ne barnuljanak, de ezt csak akkor tegyük meg ha gyorsan kész vagyunk, mert különben kiázik az alma.
Leszűröm úgy hogy a leszűrt vizet is felfogom.
(A héjból és a magházból remek almapektint lehet főzni, ha van egy kis időnk!)
Az almát lábasba teszem, ráöntöm a citromsavas vizet, meg még több vizet is öntök bele ha kell, hogy ellepje. Majd belekeverem a dzsemfixet (ha jó folyósabban, akkor elég egy zacskó), a cukrot, és az összes fűszert meg a reszelt citromhéjat meg a citromlevet is. Felteszem a lábast, lassú tűzön kavargatom amíg a cukor el nem olvad, majd folyamatos kevergetés mellett nagy lángon főzöm addig amíg annyira erősen nem forr hogy a keveréstől nem szűnik meg zubogni. Ekkor elzárom, sterilizált üvegekbe töltöm és dunsztolom.
Aztán meg nagyon örülök, mert bármiből süteményt tudok varázsolni egy szempillantás alatt: egy kekszből, egy szelet vajas kenyérből, kalácsból. De az eredeti formájában is varázslatos: csak sok nyers almakockát kell tenni a pitetésztába, arra rákanalazni egy kevés almás pite lekvárt és kész is!
Utolsó kommentek