Eddig nem mertem nekiállni, de most már nem tudtam halogatni tovább, főleg mert nagyon szeretem. A bogyókat november végén, december elején érdemes szedni, első fagy után. Van egy másik irányzat, amikor már hamarabb leszedik a bogyókat, még keményen. Maradtam ennél, szerintem pucolni is könnyebb így.
Hozzávalók:
nettó 2kg csipkebogyó
2db kisebb birsalma
fél citrom egészben + fél citrom leve
500g cukor
A csipkebogyó alaposan megmosom, majd a szárát és a végén lévő fekete virágmaradványt levagdosom egyesével, a birsalmát is alaposan megmosom, ha szőrös, ledörzsölöm róla, felvagdosom a héjával és a magházzal együtt.
Lábasba teszem a csipkebogyót, a birsalmakockákat és egy fél citromot négybe vágva. Felöntöm vízzel, kb egy ujjal többet mint mint ami ellepi. Lassú tűzön, fedő alatt minimum egy órát főzöm, amíg minden puha lesz.
Gyümölcspasszírozón átpasszírozom az egészet. Azt hittem ennyi elég, de nekem ez így még túl "szőrös" maradt, úgyhogy a kapott pürét átpasszíroztam szitán is még egyszer kanállal. A püré nagyon be tud sűrűsödni, néha tettem hozzá fél-1 deci vizet hogy legalább kanalazni lehessen (ne legyen azért túl híg!).
A kapott massza már nagyon szép, tiszta, krémes. Kb 1400g lett.
Lábasba teszem és hozzá teszem a cukrot és a fél citrom levét: kis lángon kavargatom amíg a cukor el nem olvad, majd kicsit nagyobbra veszem és besűrűsítem amennyire szeretném.
Sterilizált üvegekbe teszem és dunsztolom.
Ez nem a klasszikus csipkebogyó, érezni rajta a birs rózsás ízét és a citrom savanyúságát is, de kellőképp jót tesz neki citromhéj pici kesernyéje is. Nagyon nagyon macerás a sok passzírozással, én kétszer akartam abbahagyni, hogy ennyit nem ér, de már most látom hogy jövőre is neki fogok állni.
A képen csipkebogyólekváros tortácskák vannak, tesóm készítette őket, nagyon nagyon finom, puha, szaftos tésztája van, egy pohár tejjel isteni reggeli.
Utolsó kommentek