bővebben: fűszeres, kávés mandula-mogyorókrém csokival és vaníliás szerecsendióvirágos fehércsokikrém.
A Nespresso #CoffeeChalenge játékba invitáltak, arra készítettem ezt a házi nutellát (vagy hogy hívjam egy szóval). Meghívásos játék volt, nagyon jó kis pályaművek érkeztek, érdemes megnézni, itt van mind a tíz. A játékszabály szerint egy ételt kellett kreálni, amiben volt kávé, meg a felsorolt fűszerek közül legalább négy (szerecsendió virág, szegfűszeg, narancs, citrombors, szerecsendió, római kömény, fekete kardamom, narancsvirágvíz,kakaópor, Cayenne bors, kömény)
Lájkokkal lehet szavazni hogy melyik tetszik a legjobban, de igazából esélyem sincs, úgy elhúzott már az élmezőny. Viszont amiért esetleg megéri mégis lájkolni, mert a szavazók között egy Nespresso U kávégépet sorsolnak ki.
Hozzávalók:
Kávés mogyorókrém:
kb 2 - 2,5 dl cukrozott sűrített tej
5dkg törökmogyoró
10dkg hántolt mandula
csipet só
egy főzet Rosabaya de Colombia kávé (kb 0,5dl)*
1ek holland kakaópor
100g tejcsokoládé olvasztva
1 kis késhegynyi őrölt szegfűszeg*
1 kis késhegynyi reszelt szerecsendió*
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
5dkg törökmogyorót tepsibe teszünk, 8 percre betesszük az előmelegített sütőbe, majd konyharuhára borítjuk, ledörzsöljük a héját. A héjnélküli mandulát ugyanígy az előmelegített sütőbe tesszük 10 percre.
Utána a pirított magokat késes darálóba tesszük és krémesre aprítjuk. Először darabos, majd por állagú, majd ha tovább daráljuk, akkor lesz krémes. Jó pár perc.
Tálba öntjük a mandula-mogyorókrémet és egy csipet sót adunk hozzá. Főzünk egy kis Rosabaya-t, azt is hozzákeverjük, illetve az 1 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaóport és az olvasztott tejcsokoládét is. Az előzőleg készített cukrozott sűrített tejből annyit adunk hozzá hogy szép, kissé folyós állagú legyen (hűtve szilárdul kicsit). Kb 2,5dl-t. Fűszerezzük 1-1 kis késhegynyi őrölt szegfűszeggel és reszelt szerecsendióval. Alaposan összekeverjük.
(lehet variálni a végtelenségig, például fűszerek nélkül, vagy csak egyféle maggal. Lehet csokisabb több csokival, kevesebb sűrített tejjel, stb )
Vaníliás-szerecsendiós fehércsokikrém:
200g fehércsokoládé
60g tejszín
1 db szerecsendióvirág
40g vaj
fél rúd vanília kikapart magja
A tejszínbe beletesszük a szerecsendióvirágot és a vaníliamagokat, szintén duplafenekű lábasba tesszük és kis lángot gyújtunk alá. Kb 10 perc múlva belekockázzuk a vajat és a fehércsokit és spatulával olvadásig kevergetjük. Kivesszük a szerecsendióvirágot.
----------------------
Mind a két krémet szobahőmérsékletűre hűtünk és egy egy zacskóba kanalazzuk. A zacskók egy-egy sarkát kivágjuk és óvatosan egy üvegbe töltjük egymás mellé. Aki ügyes, az sokkal szebben meg tudja ezt csinálni mint én :)
hűtőben tovább dermesztjük.
------------------------
*: Most hogy vége a versenynek, megírom hogy szerintem finomabb a csokikrém fűszerek nélkül és instant kávéporral :-)
Utolsó kommentek