ez (még) nem lekvár, de nem hagyhatom kép nélkül a legnagyobb őszi kedvencemet.
ilyenkor képes vagyok napi egy (kanadai?sonka?) sütőtököt felhasználni. Hol leves, hol simán csak sütve.
Sütni ilyen apróra vágom, mert azt szeretem hogy minél több felületén süljön.
bevallom, ezek még csak munkaközi fotók: csak a kép kedvéért vettem ki a sütőből, mert majdnem szenesen szeretem.
...és volt még az elmaradhatatlan krémleves is, most éppen gyömbérrel ízesítve:
úgy öt évvel ezelőtt ettem az első sütőtök krémlevest, és akkor instant szerelembe estem vele. Az meg már csak hab a tortán hogy kb a zsíroskenyérrel egyenértékű az elkészítési nehézsége: kg egy fél tököt, egy nagyobb krumplit és egy nagy fej hagymát felkockázni, feltenni csirkealaplében főni (attól függően hogy mennyire sűrűre szeretjük: vagy egy ujjnyival kevesebb, vagy egy ujjnyival több mint a kockázott hozzávalók), kicsit megsózni ha kell. Mikor szétfőttek összeturmixolni, és kész. Tálaláskor jöhet bele tejszín és sok bors. Én a darált mellett mindig teszek bele törött borsot is mert szeretek ráharapni. Ebbe a levesbe tettem egy centi gyömbért is apróra vágva
--------------------
Butternut squash cream soup
half of a large butternut squash, peeled, diced
egy big potato peeled, diced
a big onion peeled, diced
(optional: ginger, about an inch, peeled and minced)
Put it into a stockpot, fill it with chicken broth approximately as much as the vegetables. Season it with salt. Simmer it until tender, than puree it. READY!
Serve it with cream and sprinke black pepper on top.
--------------------
tökdarabolás
(botrányosan röhejes touch-pad-os paint rajz és telefonnal készült ronda fotó jön. elnézést :))
amúgy semmi ördöngösség nem kell hozzá, csak egy éles kés kell és arra figyelni hogy vágáskor ne legyen a tök alatt nem alátámasztott rész, mert akkor szorul bele a kés:
Ilyenkor vagy lelógatom a tök fenekét, vagy csak addig vágom hosszára merőlegesen amíg nem szorul, utána hosszában kettévágom, és úgy már rendesen lefektethető a deszkára vágni.
A felső volt a késem, összehasonlításnak tettem egy másikat és egy sima kenőkést is
...ja és sütéshez nem hámozom, csak alaposan megmosom a héját. Főzéshez meg egyszerűbb előbb felkockázni és csak utána hámozni.
Utolsó kommentek