Ősz. Körte. Vörösbor.
1,8kg körte
600g cukor
1 ek citromlé
250ml vörösbor (ne túl tanninos)
1 teáskanál vanília esszencia
A meghámozott körtéket apró kockákra vágjuk (persze magház nélkül), és a fele cukorral húzatjuk 12 órát: a cukrot amikor ráöntjük akkor az ozmotikus hatásoknak hála a cukor bemegy a körtébe, a leve kijön a körtéből, ettől lesz keményebb a gyümölcshús, és nem mellesleg lesz saját körtelevünk amiben eltesszük a körtét.
Hozzáadjuk a vörösbort és a maradék cukrot, és feltesszük főni. Közepes lángon főzzük kevés kevergetéssel amíg a cukor elolvad, majd erősebb tűzön forralásig hevítjük. 5 percig erőteljesen forraljuk (ha habos, azt leszedjük)
Levesszük a tűzről és hagyjuk hűlni. Megnézzük a szirup állagát úgy hogy egy hideg tányérra csöppentünk. Ha sűrűbbre vágyunk, visszatesszük főzni (én is visszatettem) Mikor kész, és már elzártuk a gázt, hozzáadjuk a vanília esszenciát. Üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.
aztán mehet például konfitált libacomb mellé vacsorára
Jó étvágyat!
Utolsó kommentek