Akkor ezennel hivatalosan is körbeértünk termésileg az éven. Tavaly a bodzaszörppel kezdtem a blogot, most is itt van, újra bodzavirág szezon van. Ez kicsit tovább virágzik mint az akác, de azért itt is érdemes még időben menni és szedni és befőzni a virágokat amíg van.
Késő délután mentünk el a bodaszüretes kirándulásra, szinte naplementében fotóztam, kár hogy ezt a kora nyár esti hangulatot nem lehet csak képekkel igazán visszaadni.
A recept majdnem megegyezik az akácéval, ez egy univerzális szörp-recept tulajdonképp.
Hozzávalók:
30 fej bodzavirág
2l víz
2kg cukor
1db citrom
2,5dkg citromsav
A virágokat ismételten nem ildomos megmosni, úgyhogy figyeljünk rá hogy hol szedjük. Egy lábasba pakoljuk őket, ráöntünk annyi vizet hogy ellepje, sőt, a virágok a víz kb négy ötödéig érjenek. Belekarikázzuk az alaposan megmosott citromot is és egy mélytányért a tetejére teszünk az egésznek úgy hogy a víz alá nyomjuk, így a tányérba került víz lent tartja a tányért, a tányér pedig a szirmokat a víz alatt.
Két napra hűvös helyre tesszük, a legjobb a hűtőszekrény. Ha tudjuk, egy nap elteltével kavarjuk át.
Amikor letelt a 2 nap, leszűrjük gézen át és a kapott illatos léhez hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat és feltesszük főni. Kb 10 percig rotyog, majd elzárjuk és keletkezett hab, azt lefölözzük. Azonnal sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.
Készítsetek ti is bodzaszörpöt, egy-egy szelet citrommal és pár jégkockával fantasztikus nyáresti frissítő ital.
Utolsó kommentek