Még télen, a citrusok befőzésekor találkoztam ezzel a recepttel és csak olvasva is annyira tökéletes hármasnak gondoltam hogy biztos voltam benne hogy kipróbálom amint itt a rebarbara szezon.
Hozzávalók:
0,5kg rebarbara
1kg cukor
1 citrom leve
12 kardamom, megpucolva (csak a belső, fekete magocskák) összezúzva
750g pink grapefruit
(opcionálisan víz helyett még kb 1 kg-nyi grapefruit a levéért)
A rebarbarát lehámoztam, úgyhogy érdemes minél vastagabb szárakat szedni/venni. Majd kb 1 centisre felvágtam. Összekevertem a cukorral és a citrom levével, mellé tettem a zúzott kardamom magokat egy kis muszlinzacskóba kötve és egy éjszakára állni hagytam szobahőmérsékleten. Érdemes letakarni egy darab sütőpapírral vagy folpackkal.
Másnap a grapefruit héját lecsíkoztam (ha nincs citrus csíkozó, akkor uborkahámozóval minél vékonyabban levágjuk a külső héjat és éles késsel minél vékonyabb csíkokra vágjuk) Kifacsarjuk a levét. A facsaráskor keletkezett grapefruit-hús darabkákat is beleborítom, a magokat muszlinzacskóba kötöm és a lébe melléteszem.
Tehát egy lábasba megy a csíkozott héj, a lé, a muszlinzacskó a grapefruit magokkal és 1,4l víz. Ezt én frissen facsart grapefruit lével helyettesítettem.
Feltesszük főni kb 1,5-2 órára, hogy a héjak teljesen átfőjenek. (mivel a citrus csíkozó extra vékonyan csíkoz, nekem elég volt 1-1,5 óra is). Mikor megfőtt, leszűrjük, a lének 1 l-nek kell lennie, ha nem annyi, kiegészítjük. A magokat tartalmazó csomagot kidobjuk.
Egy új lábasba tesszük a megfőtt héj-csíkokat, a levet és a rebarbarát (cukorlével, kardamomos muszlinzacskóval együtt) és lassú tűzön elkezdjük főzni, sűrűn kevergetve amíg a cukor biztosan elolvad, majd gyors tűzön a kívánt sűrűségig főzzük, de érdemes kevergetni, hajlamos a leégésre. Sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.
...és másnap rádöbbenhetünk hogy tényleg milyen zseniális így egyszerre az édes, fűszeres pink grapefruit, a savanykás, egzotikus rebarbara, a grapefruit kesernyés héja és az egészet összeboronáló meleg kardamom.
Utolsó kommentek