kínai datolya, jujuba, angolul jujube. Megláttam, rögtön megvettem, először lekvárt szerettem volna belőle csinálni, de aztán a mennyiség miatt inkább csak kandírozni álltam neki. Nagyon érdekes gyümölcs, eleinte teljesen zöld, majd mikor kezd érni, elkezd barnulni, az érett gyümölcs teljesen barna. Egy kis, nagyon kemény magja van, és a húsa meg kicsit lisztes, félérett almáéra emlékeztet. Sok értékes tápanyag található a gyümölcsben, nagyra becsüli a kínai gyógyászat is.
Kis érdekesség: Amerikában egy gumicukor neve a Jujube. Eredetileg volt benne tényleg jujuba szirup, de mára már csak sima, keményítős, kukoricaszirupos nagyon kemény gumicukor.
A kandírozós receptet kicsit variáltam csak.
Hozzávalók:
1kg jujuba
1kg cukor
1l víz
3 szem szegfűszeg
Cukorszirupot főzünk 1 kiló cukorból és 1 liter vízből. Beletesszük az alaposan megmosott jujubát és a szegfűszeget, majd felforraljuk. Mikor forr, kislángra tesszük és fedő nélkül 30 percig gyöngyöztetjük, majd elzárjuk, fedőt rakunk rá és egy napot pihentetjük.
Másnap este újra levesszük a fedőt, újra felforraljuk és ismét 30 percig gyöngyöztetjük. Majd szűrőkanállal kiszedjük, rácsra tesszük és több napon keresztül szárítjuk amíg már nem lesz ragacsos tapintásra.
Olyan lesz mint a sült alma és a datolya keresztezése, finom, édes és a kínaiak szerint stressz űző. Soha jobbkor!
Utolsó kommentek