Ezeket a szépséges nashi körtéket még a TT-n fényképeztem, de ez egy icipici fácska még, ennyi volt rajta idén a termés csak. Úgyhogy nagyon megörültem amikor láttam boltban; annyira kis dekoratív gyümölcs: első blikkre vadalmának tűnik, de megvágva kis, kerek, hófehér, kicsit fanyar körtécske.
Hozzávalók:
2kg nashi körte (nekem Hosui fatájú volt)
plusz 3-4 lédús vilmoskörte
egy hüvelykujjnyi gyömbér (vastagságra is csak annyi! ez kb két nagyobb rügy)
1,5 citrom leve
0,5 kg cukor
2 zacskó 3:1 dzsemfix
A körtéket megmossuk, majd meghámozzuk. Negyedeljük, majd a negyedeket keresztbe vágva kivágjuk a magházat a lehető legtöbb kövecses résszel együtt. Mivel a nashi kicsi, ráadásul nagy magháza van, elég kicsi húsa marad (Nekem a két kilóból 1,35kg hús lett) és mivel "száraz" a mi lédús körtéinkhez képest, ezért tettem még három-négy jó érett vilmoskörtét is hozzá (természetesen ugyanúgy héj és magház nélkül). A végén nettó két kiló körte kell hogy legyen.
A körtedarabokra ráöntöm a citromlevet, hogy ne barnuljon (bár se a nashi, se a vilmoskörte nem hajlamos rá) és közben megtisztítom a gyömbért, feldarabolom apróra és azt is a körtéhez adom.
Botturmixxal pépesítem a citromos-gyömbéres körtét, majd hozzáöntöm a dzsemfixet, elkeverem alaposan és nagy lángon felforralom. Mikor forr, hozzáöntöm a cukrot, újraforralom és 2-3 percig nagy lángon bugyog, majd lehúzom a tűzről, sterilizált üvegekbe töltöm és dunsztolom.
1,9l lekvárt kapunk a végén.
Az íze pedig fan-tasz-ti-kus! Mondjuk imádom a gyömbért is meg a körtét is, szóval nem volt nehéz jónak lennie. A kicsit fanyar nashi, a savanyú citrom, a lédús vilmos, no meg a meleg-fűszeres gyömbér... biztos dobogós az eddig készült lekvárok között.
Utolsó kommentek