vagy más néven pitaja (pithaya) egy kaktuszféle, olyan mint amit a szomszédnéni locsol a folyosón, csak ennek hatalmas nagy, dekoratív gyümölcsei teremnek az eredeti élőhelyén: Közép-Amerikában illetve Ázsiában. Háromféle van, a kívül piros, belül piros húsú, a kívül piros, belül fehér húsú, és a kívül sárga, belül fehér húsú.
Már régóta szemeztem vele, mert gyönyörű gyümölcs, félbevágva meg aztán egyenesen mesés a héj vibráló, szinte-már-neon színei és a fehér, pöttyös hús kontrasztja úgyhogy most hogy volt egy kis időm kísérletezgetni, vásároltam belőle.
Előkészítése csak annyi hogy félbevágjuk, és már kanalazhatjuk is a belsejét, aminek az íze pont olyan mint egy nem savanyú kiwié.
Hozzávalók:
1 kg sárgánygyümölcs (ebből nekem 840g tiszta hús lett)
250gr cukor
1 citrom leve és rostja
1 zacskó 3:1 dzsemfix
A sárkánygyümölcsöt negyedeltem és kanállal kivájtam a húsát, lábasba tettem, hozzáadtam a cukrot, citromlevet és a facsaráskor keletkezett rostokat is meg a dzsemfixet. Mivel hófehér a húsa, viszont neonrózsaszín a héja, ezért gondoltam hogy jól nézne ki ha a héjának a belsejéből vékony szeletkét vágnék és azt icipicire felkockázva beletenném, úgyhogy két szeletet bele is tettem hogy majd a végén összevágom
Kissé összetörtem krumplinyomóval majd lassú tűzön, alaposan kavargatva felforraltam, forrt öt percig, (itt kivettem a két piros szeletet és picire vágtam, majd visszatettem a fazékba) majd sterilizált üvegekbe töltöttem és dunsztoltam.
Eleinte gyönyörű volt a hófehér dzsem a fekete pöttyökkel és a rózsaszín kockákkal, majd sajnos egy hét múlva átadta a színét a héjdarabka és egyen barackszín lett az egész lekvár. Úgyhogy ti hagyjátok ki belőle a héjdarabkát!
Vagy vegyetek rögtön piros húsú pitaját és akkor már eleve ragyogó bordó lekvárt kaptok!
(a fotózáskor maradt egy darab gyümölcsöt meg már második napja eszem reggelire turmixba: 1 görög joghurt, egy fél pitaja, egy kicsi zöldalma héjastól, egy nagy marék fagyasztott málna és egy kevés citromlé. Turmixolni majd bele két kiskanál xilit)
Utolsó kommentek