sok keménytojás maradt húsvétról? savanyítsuk! Jó kis angol kocsmaétel az ecetes lében eltett tojás, fűszerekkel meg ráadásul szép is lesz...
.
.
Hozzávalók a cékláshoz:
Keménytojás (egy-egy főzetbe úgy 4 tojás fér)
250ml céklalé*
250ml almaecet (5%-os)
negyed hagyma szeletelve
4 evőkanál cukor
3 szem kardamom
1,5 teáskanál só
(* céklalé elkészítése: egy közepes céklát meghámozok, felkockázom és felteszem fedő alatt főzni úgy 4dl vízben. 30-40 percig főzöm, amíg puha nem lesz a cékla.)
Hozzávalók a curry-shez:
Keménytojás (egy-egy főzetbe úgy 4 tojás fér)
250ml almaecet (5%-os)
negyed hagyma szeletelve
3 szem kardamom
3 szem szegfűbors
1 teáskanál sárga mustármag
1 evőkanál curry por
1 teáskanál kurkuma (ha nem olyan szép sárga a curry)
Elkészítése: a főtt tojásokat megpucoljuk, majd sterilizált üvegekbe tesszük. Közben elkészítjük a felöntőleveket: a hozzávalókat egy lábasba tesszük és kb öt percig forraljuk, először kevergetve amíg a cukor fel nem olvad, majd öt percig főzzük amíg a hagyma üveges nem lesz kicsit. Elzárjuk a gázt, majd hagyjuk kicsit hűlni.
A céklásnál cékladarabokat is tehetünk az üvegbe, majd felöntjük a lével és lezárjuk. Egy fél napot hagyhatjuk szobahőmérsékleten, utána viszont hűtőszekrényben tároljuk. Minél tovább van a lében, annál jobban átjárja. Az enyéim négy naposak, látszik hogy a céklás már a sárgájánál jár, a curry-s sárga színe viszont nem szivárog bele, csak a külsejét fogja meg.
Ez alaprecept, mindenféle más fűszerekkel lehet variálni
(a hibátlan felületet úgy tudjuk elérni a keménytojásnál hogy nem friss tojásokat főzünk. Ha mégis csak friss tojásunk van, akkor egy tipp: gőzöljük! egy párolóbetétes edényben forraljunk vizet, és amikor forr, akkor a párolóbetétre tegyük a tojásokat, és kb 20 percig fedő alatt pároljuk. Majd jeges vízbe tesszük (szó szerint érdemes a hideg vizet telepakolni jéggel))
.
.
.
.
Utolsó kommentek