a tavalyi is nagy siker volt, idén is készült, már második körön is túl vagyok és tervezek még, mert ez gyorsan fogy. A név eredete a tavalyi posztban, most viszont jöjjön a recept is!
Hozzávalók:
3kg kovászolni való uborka (lehet nagyobbacska is, csak ne túl vastag)
100g adalékanyag mentes só (csomósodásgátló és társaitól puha lesz a zöldség)
2-4 tartónyi jégkocka
8 tk sárga mustármag
4 tk fekete mustármag
4 tk koriandermag
2 tk zellermag
2 tk chilipehely/morzsolt chili
2 tk kapormag vagy pár szál száraz virág magokkal a kapor ernyőjéből
840ml víz
840ml almaecet (5%)
200 g xilit (vagy cukor)
1,5tk kurkuma
Az uborkákat alaposan megmossuk és mind a két végét levágjuk. Legyaluljuk majd egy edénybe tesszük és rászórjuk a sót, elkeverjük és rátesszük a jeget. Lefedjük és szobahőmérsékleten pihentetjük 4-5 órát.
Ha letelt az idő, lemossuk alaposan a sót, lecsöpögtetjük. Egy nagy lábasban vizet teszünk fel forrni a vizesdunszthoz, egy másik lábasban pedig elkészítjük a felöntőlevet: A vizet és az ecetet feltesszük főni a cukorral és a kurkumával. Figyeljünk a cukorra, amíg el nem olvadt, addig kevergessük. A másik fontos pedig a kurkuma: ne érintkezzen semmi műanyaggal, azonnal minden befog.
Elkészítjük az uborkát: Üvegeket veszünk elő, besaccolva hogy kb mennyi lesz a végére. Kb 10-11 darab 2,8dl-s üveg lett nekem a végeredmény, úgyhogy kitettem 12 tiszta üveget és elkezdtem őket megtölteni. A leírás egyben van, az arányok érzékeltetésére, de jobban szeretem üvegenként adagolni. (ha marad még uborka, simán csak egy új üvegbe teszek még fűszereket)
A 2,8dl-s üvegekbe ment: 1 teáskanál sárga mustármag, 1 mokkáskanál fekete mustármag, 1 mokkáskanál koriandermag, fél mokkás kanál zellermag, fél mokkáskanál chilipehely (ha nem túl erős a chili) és egy-két szál kapor ernyőcske magjával együtt.
Az üvegekbe a fűszerek után szorosan belepakoljuk az uborkát, figyelve hogy egyenletesen oszlassuk el az egész üvegben, minél inkább megtöltve azt, majd közben már körülbelül fel is forrt a felöntőlé, úgyhogy azt is rákanalazzuk az uborkákra az üvegbe.
Rácsavarjuk a tetejét és vizes dunsztoljuk 10 percet.
Az általános ökölszabály itt is érvényben van: a fűszereket saját ízléshez igazítsuk. Nekem a koriander mag a végén a savanyúság leginkább várt része, úgyhogy azt bőkezűen tettem bele, chilit viszont most csak mutatóba, hogy nehogy csípjen. stbstb
Ha van otthon friss szőlőlevelünk, azt is tehetünk az üvegekbe, megőrzi az uborka roppanósságát.
Utolsó kommentek