Othello szőlő, kedvenc "vad" szőlőm otthon, ami a kerítésünk mellett nő, azon élhettem ki a szőlőmetsző énemet gyerekkoromban, illetve hát nagyon szerettem, mert olyan egyedi, kissé fanyar íze van. Nem is fanyar, de van egy spéci íze. Ebből szerettem volna valami lekvárfélét készíteni, de szőlőzseléhez nem volt kedvem, ellenben a fekete színe megfogott és szereztem hozzá még több feketét: szilvát, szedret és áfonyát. A képre felkerült még füge is, de az nem került bele a lekvárba már.
Hozzávalók:
1kg szemezett fekete szemű szőlő
300f feketeáfonya
5db szilva
200g feketeszeder
fél lime leve
10dkg cukor
1 csomag 3:1 dzsemfix
Összesen kb 2 kg gyümölcs lett, ezeket alaposan megmostam, lábasba tettem és lassú tűzön szétfőztem. Nem túl sokáig, csak hogy szétessenek rendesen a gyümölcsök. Néha kicsit passzíroztam is fővés közben.
Gyümölcspasszírozóba tettem és átpasszíroztam az egészet, így kaptam 1,2l gyümölcslevet.
Ezt kihűtöttem (állni hagytam egy éjszakát) és másnap beletettem egy fél lime levét és belekevertem a cukrot és a dzsemfixet. Felfőztem, 3 percig rotyogott, majd sterilizált üvegekbe tettem.
Finom, feket-bogyós lekvár lett, hiába a sok szőlő (meg a szilva), a szeder és az áfonya uralja az ízeket. Emlékeztetőül őket tettem a lekvár mellé :)
Utolsó kommentek