Kökény-körte-konyak.
Még karácsonykor szedtük a kökényt, a lekvár is nemsokkal utána készült, a poszt jön csak most. A kökény ugye ősszel érik, de az első fagyokat meg kell várni hogy ehető legyen, előtte nagyon fanyar. Karácsony másnapján apóséknál voltunk, a falu végén hatalmas mezőn hatalmas kökénybokrok csordultig tele. Emlékszem tavaly alig volt kökény, bezzeg most! És micsoda zamatos finomak voltak csak úgy a bokorról eszegetve!
Tavaly sima kökénylekvárt készítettem, most máshogy:
Hozzávalók:
1200g bruttó kökény
1000g bruttó körte (érett, édes, lédús. pl Vilmos)
fél citrom
400g cukor
5-6 evőkanál konyak
A kökényt alaposan megmosom majd lábasba teszem, felöntöm vízzel hogy pont ellepje és felteszem főni a fél citrommal együtt. Egy órát főzöm, majd átpasszírozom fémszitán. Ekkor kb 1000g lesz a püré amit kapok. A körtéket megpucolom (kb 800g lett) és leturmixolom, hozzáadom a kökénypüréhez és belekeverem a cukrot is.
Főzöm újabb egy órát majd a végén adok hozzá 5-6 evőkanál konyakot, alaposan elkeverem és sterilizált üvegekbe töltöm és dunsztolom.
A körte tökéletesen kiegészíti a kökényt, ami fanyar, savanykás és nincs leve, mert hasonló ízvilágú, mégis édes, selmyes, lédús. A konyak meg csak úgy...
Kacsamellhez például
Utolsó kommentek